czwartek, 4 grudnia 2014

TORT TRAKTOREK

TORT TRAKTOREK

Ponieważ bardzo często piekę torty, zamieszczam kolejny przepis na torcik traktorek.
Jest to tort jogurtowo-owocowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Bardzo lekki - smak tego tortu zawsze podchodzi dzieciakom.

TORT TRAKTOREK

BISZKOPT
8 jajek - osobno żółtka i białka
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego


Ubijamy na sztywno białka, gdy się ubiją, porcjami wsypujemy szklankę cukru.
Kiedy masa stanie się gęsta a cukier dobrze się rozpuści, dodajemy ocet, a następnie po jednym żółtku. Po porządnym ubiciu żółtek z białkami, wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do dużej blachy na ciasto
Pieczemy około 35 mim w temp 180  góra-dół. 
Pieczemy do " suchego patyczka".

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - na drugi dzień łatwiej przekroić biszkopt na placki.

MASA
3 śmietanki 30% po 220ml
1 serek mascarpone
3/4 opakowania jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny 
1 paczka mrożonych truskawek, malin lub mieszanki owoców leśnych
cukier puder - około 3 łyżki - ilość zależy od rodzaju użytych owoców oraz upodobań

Owoce rozmrażamy, odlewamy sok z owoców, zagotowujemy i w nim rozpuszczamy żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanki na sztywno, kiedy są ubite  - dodajemy cukier puder, zmniejszamy obroty i dodajemy mascarpone, jogurt grecki oraz żelatynę. Na koniec dodajemy owoce i całość mieszamy.

PONCZ

szklanka ciepłej wody
pół wyciśniętej cytryny
łyżeczka cukru

dodatkowo - gotowa masa do tortów : krem waniliowy, przygotowany wg instrukcji na opakowaniu.
barwniki spożywcze
2 pączki z dziurką
4 delicje
pałeczki czekoladowe

Z blatów biszkoptowych wycinamy mniejsze i większe prostokąty , 3 długie i 3 krótsze - które utworzą kabinę. Wycinamy także 3 prostokąty na przyczepkę.
Układamy długi prostokąt na tacy, nasączamy ponczem i nakładamy masę, to samo robimy z następnym blatem, przekładamy masą i przykrywamy ostatnim. Na ostatni blat nakładamy masę tylko w miejscu, gzie będzie kabina. Prostokąty tworzące kabinę kolejno nasączamy i przekładamy masą. To samo robimy z przyczepką.
Tort chłodzimy co najmniej 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy krem do tortów. 3/4 barwimy zielonym barwnikiem, pozostałą część barwimy: na żółto, czarno, a dosłownie 3 łyżki masy zostawiamy niezabarwioną.
Dekorujemy tort, koła robimy z delicji i pączków, na koniec na przyczepce układamy czekoladowe pałeczki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz