wtorek, 2 grudnia 2014

CREPES SUZETTE

MOJA WARIACJA NA TEMAT CREPES SUZETTE

Bardzo lubię naleśniki, moje dzieci także. Najbardziej lubię tradycyjne naleśniki na słodko z białym serem. Tym razem postanowiłam zrobić mix polsko-francuski i wyszła z tego pyszna potrawa na obiad , kolację, a jak ktoś woli to i śniadanie.


NALEŚNIKI
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki

Z podanych składników miksujemy gładkie ciasto i pozostawiamy na około godzinę. Smażymy naleśniki na suchej patelni - po dodaniu oleju do ciasta nie używam go już do natłuszczania patelni.


FARSZ
2 kostki białego sera - jaki kto lubi, ja używam chudego
pół kubka jogurtu naturalnego
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru

Ser ucieramy z cukrami i jogurtem na gładką masę i smarujemy naleśniki. Zwijamy w rulony lub składamy w kopertę.


CREPES SUZETTE

SOS POMARAŃCZOWY
1 łyżka klarowanego masła
sok z 1 pomarańczy
1 pomarańcza obrana ze skóry i pokrojona na półplastry
2 łyżki cukru

Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier, sok pomarańczowy oraz pokrojone pomarańcze. Chwilę dusimy, po czy wkładamy do sosu nasze naleśniki i smażymy/dusimy w sosie.
Gotowe naleśniki wykładamy na talerze dekorujemy cząstkami pomarańczy i innymi owocami wg uznania.
Smacznego, to naprawdę pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz