niedziela, 19 kwietnia 2020

Sałatka makaronowa

SAŁATKA MAKARONOWA



Po zrobieniu przeglądu lodówki, powstała taka oto sałatka. Bardzo dobra zarówno na ciepło,  jak i na zimno. Polecam.

Składniki:
Makaron świderki- 2 garście suchego
Mała cukinia
Pęczek szparagów
Cebula
Ser feta 1/3 opakowania
5 suszonych pomidorów
Garść słonecznika
Garść czarnych oliwek
10 pomidorków
Łyżka majonezu
Sól
Pieprz
Dowolna zielenina do posypania

Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną  cukinię,  pół cebuli i pokrojone na 2 cm kawałki szparagi. Smażymy aż warzywa się zezłocą.

Makaron gotujemy. I teraz w zależności czy chcemy jeść potrawę na ciepło czy zimno, albo studzimy makaron i warzywa, albo mieszamy ciepłe.  Do makaronu i warzyw dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, pokrojone na paseczki pomidory suszone, pokrojoną fetę, drugą połowę cebuli, oliwki , podprażony na suchej patelni slonecznik oraz łyżkę majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem- uważajmy z solą- mamy słoną fetę. Całość posypujemy dowolną zieleniną- u mnie rzeżucha,  ale może być szczypior, natka pietruszki.
Życzę smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz